Destek ve Dirençler | Blogdayazar

23 Kasım 2017 Perşembe

Destek ve Dirençler




Destek ve Direnç kavramları bütün yatırım araçlarında vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkar. Fiyat hareketlerinin tahmini konusunda Destek ve Dirençler önemli bir referans kaynağıdır. Bu yazıda Destek, Dirençlerin Teknik analizde nasıl kullanıldığını kapsamlı şekilde paylaşacağım.




 Öncelikle Destek nedir? bunu açıklayalım. Destek, fiyatlardaki düşüşün durmasının beklendiği noktalar olarak tanımlanabilir. Yani fiyatın aşağı geldiği son noktadır. Örnek resimde görüldüğü üzere bir düşüş trendinin sonunda fiyat kendine destek bulmuş ve yeniden yükselişe geçmiş. Ayrıca grafiğin ilerleyen bölümlerinde fiyat  desteği kırarak daha aşağıda yeni bir destek oluşturmuş ve bu  seviyeleri test etmiştir. Yeni destek şekildeki gibi iki kez denenmesine rağmen kırılmayıp fiyat yükselişe geçmiştir. Bizler Teknik analizde buna Kuvvetli Destek diyoruz. Eğer fiyat Kuvvetli Destek noktalarından tepki görmüşse alış yönlü pozisyon açmak için uygun olarak kabul edilir. Destek noktalarının kırılması ise fiyatların hızlı bir şekilde aşağıya gideceğinin sinyali olarak değerlendirilir. 




 Direnç ise fiyattaki yükselişin sonlandığı nokta olarak değerlendirilir. Direnç yükselen fiyatın tepki gördüğü yerdir. Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere Destekte olduğu gibi Direncin belli  bir seviyeyi test ettiği ancak kıramayıp düşüşe geçtiğini görmekteyiz. Aşağıda kendine bir Destek bulan fiyat yükselerek Direnç bölgelerini yeniden test ediyor. Ancak fiyat yine bu bölgeyi geçemeyerek düşüşe geçiyor. Buna da Teknik analizde Kuvvetli Direnç denmekte. Direnç seviyelerinin kırılması durumunda fiyatın hızla yukarıya gideceği beklentisi oluşur ve alım için uygun bölgelerdir. Burada şunu belirtmeliyim. Destek ve Dirençlerde oluşan kırılma ve tepkiler sadece piyasa beklentisi oluşturur. Buralarda işleme girmek her zaman kar elde edileceği anlamına gelmez. Eğer işleme girilecekse diğer Teknik ve Temel analiz verilerinin gözden geçirilmesi gerekir. 


 Son olarak Destek, Direnç dönüşümlerinden bahsetmek istiyorum. Her Destek aynı zamanda bir Direnç; her Dirençte bir Destek olabilir. Tıpkı resimde olduğu gibi. Soldan sağa doğru grafiği inceleyelim. Bir düşüş trendinin sonunda Destek bulan fiyat belli bir yükselişin sonunda  Desteğinide kırarak daha aşağıda yeni bir Destek noktası oluşturmuş. Yeni Destek noktasında yükselişe geçen fiyatımız bir önceki Desteğin olduğu bölgede satış baskısıyla karşılaşıp düşüşe geçmiştir. Yani Destek noktası bir Direnç olarak karşımıza çıkmıştır. 



 Bu görselde de düşüşten sonra Destek bulan fiyat, yükselişin sonunda Direnç oluşturmuş, aşağı yönlü düzeltmesini tamamladıktan sonra yükselmiş Direnç bölgesini kırarak yeni bir Direnç oluşturmuştur. Fakat burada tutunamayan fiyat eski Direnç bölgesine doğru çekilmiştir. Bu da Direncin Desteğe dönüşmesine bir örnek teşkil etmekte. Özetleyecek olursak; Destek düşüşlerin, Direnç ise yükselişlerin yavaşladığı veya sonlandığı bölgeleri gösteren Teknik analiz araçlarıdır. Borsa, Foreks, Emtia, ve diğer Yatırım araçalarında farklı kullanımlarının olduğunu görsek de temel mantık aynıdır. Destek ve Dirençlerle ilgili yazacaklarım bu kadar. Bol kazançlı günlerde görüşmek üzere...









0 yorum to “Destek ve Dirençler”

Yorum Gönder